Citan: Το πρώτο Vanette της Mercedes αποκαλύπτεται!

Βασισμένο πάνω στο Renault Kangoo, το νέο Citan είναι το πρώτο ελαφρύ επαγγελματικό πόλεως της Mercedes.
Αποκαλύφθηκε τελικά και επίσημα σήμερα το νέο Citan, το μικρότερο ελαφρύ επαγγελματικό στην ιστορια της Mercedes, για το οποίο εμείς, από τις αρχές του Φλεβάρη, σας είχαμε κιόλας παρουσιάσει τα πρώτα στοιχεία και φωτογραφίες. Και όπως σας είχαμε αποκαλύψει από τότε, το νέο Mercedes Citan δεν είναι άλλο από ένα μερικώς αλλαγμένο Renault Kangoo!

Ενδιαφέρουσα η αισθητική του Citan, η οποία διατηρεί
αρκετά κοινά στοιχεία με αυτά του Renault Kangoo.
Το νέο Citan είναι το πρώτο αυτοκινήτο που αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ της Daimler (Mercedes) και του Renault-Nissan Group το 2010. Σύμφωνα με αυτή, θα δούμε από εδώ και πέρα πολλά κοινά project των δύο εταιρειών -αποκορύφωμα αυτών οι επόμενες γενιές των smart fortwo/Renault Twingo, αλλά και αρκετές ανταλλαγές κινητήρων και τεχνογνωσίας. Γυρνώντας στο Citan, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατασκευή του θα γίνεται από τη Renault στο εργοστάσιο του Maubeuge της Γαλλίας, εκεί όπου κατασκευάζεται το Renault Kangοο, από το οποίο άλλωστε το Citan μοιράζεται την ύπαρξή του.

Το εσωτερικό διατηρεί αρκετή από τη "Γαλλική" αισθητική
του Kangoo, διανθισμένη και με κάποια Γερμανικά στοιχεία.
H πρώτη και σημαντικότερη ομοιότητα μεταξύ του Citan και του Kangoo έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση του ελαφρού επαγγελματικού της Mercedes και η οποία προέρχεται από το μοντέλο της Renault, με τις απαραίτητες βέβαια, "εταιρικές" διαφορές. Έτσι λοιπόν, στην περίπτωση του μοντέλου των Γερμανών, συναντούμε μια νέα μάσκα, προφυλακτήρες και εμπρόσθια φωτιστικά, που προέρχονται από επιβατικά μοντέλα της Mercedes. Στο εσωτερικό, το Citan έχει διατηρήσει τον πίνακα οργάνων του Kangoo, όπως και τον ψηλά τοποθετημένο επιλογέα, όμως έχει αλλάξει τη σχεδίαση του ταμπλό, κάποια από τα χειριστήρια και ελαφρώς το τιμόνι.

Οι κλειστές εκδόσεις του Mercedes Citan, θα προσφερθούν
με τρία διαφορετικά μήκη αμαξώματος.
Με τρεις επιλογές μεταξύ τριών εκδόσεων μήκους (3,94, 4,32 και 4,71 μέτρα) θα διατεθεί το νέο Citan, με το μεικτό του βάρος να φτάνει έως και τα 2.200 κιλά. Επίσης, θα διατεθεί και με τρία διαφορετικά αμαξώματα, αυτό του Κλειστού Van, του Μεταφοράς προσωπικού, αλλά και της ειδικής έκδοσης Mixto με 5θέσιο εσωτερικό και μεγάλο κλειστό χώρο φόρτωσης. Στους κινητήρες, η γκάμα θα έχει τρεις diesel άμεσου ψεκασμού με ισχύ από 75 έως και 110 ίππους, αλλά και έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 114 ίππων. Επίσης, θα είναι διαθέσιμο και το οικολογικό πακέτο BlueEFFICIENCY, με στάνταρ σύστημα ECO start/stop του κινητήρα, ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης και άλλες, μικρές επεμβάσεις, που θα μειώνουν κατανάλωση και εκπομπές CO2.

Το νέο Mercedes Citan θα κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στην Έκθεση Επαγγελματικού Αυτοκινήτου του Αννόβερο το Σέπτεμβριο. Έπειτα από εκεί, θα ακολουθήσει μέχρι τα τέλη του 2012 η διάθεσή του στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό εδώ να αναφερθεί ότι όλα τα Citan θα έρχονται με στάνταρ ένα εξελιγμένο Σύστημα Ελέγχου της Ευστάθειας (ESP), που θα προσαρμόζει τη λειτουργία του βάση και του φορτίου του οχήματος.
TAG